THE GARDEN RESTAURANT

Interior Design Spaceplan - An Altis Architecture Project

Breaking the mould and perceptions of Clubs, The Garden Restaurant in West Ashfield has established itself as a stand alone offering. The “Farm to Table” mantra has been fully embraced at The Garden. From making their own pizza bases and desserts on site, to working with local food suppliers - it truly is an oasis in the west.

As lead designer assisting in the design and implementation of this Altis Architecture project, Ruth was instrumental in the spaceplan, design direction flooring, RCP layouts, all finishes and detailing documentation, as well as FF & E selections and styling. In collaboration with lighting designers, Malaya Blonde and the introduction of skylights, the architecture firm was able to bring an abundance of natural light and illumination to the multi-functional space. 

 

The client wanted to push the boundaries and expectations of a multi-dining and social space within a club. With this in mind, we created a modern interior design which could be used as individual function areas, while still feeling part of the space. Working closely with a food and beverage consultant, we were able to achieve a visually appealing open-style kitchen with pizza oven, cooking display grill and rotisserie.

Materials for the Altis project were selected based upon suitability, slip ratings and durability, while also forming the base of the design colour palette. Natural timber with coloured glass panels were used to form the pergola-style structure, along with feature metal arch frameworks to carry faux planting. A double-sided feature fireplace formed the central focal point of the interior architecture, with various feature tiles specified for the flooring, food serveries and bar counter fronts.

 

Fittings, fixtures and equipment were selected based on durability in addition to their look and feel. Cascading greenery, feature lighting, eclectic furniture styles, staff uniforms and various food displays were all used to produce an eclectic aesthetic. Styling items such as the large terracotta pots with faux greenery worked to further enhance the garden space plan and interior design concept, as well as the customer experience.

 

As part of the Club’s masterplan vision, The Garden has become a benchmark within the club industry.

View another contemporary interior design project.